Allt mellan himmel och jord och lite extra där på

Hänt saker nu när jag inte bloggat, varit in till stan och köpt lite nya vårkläder samt två par nya skor så nu längtar jag till våren och sommaren så man kan börja ha shorts igen ! 
 
Har åkt iväg med Lina och hennes häst för att kolla upp en eventuell hovböld, som visade sig "bara" vara en sten galla typ så efter lite gröpande i hoven och fin sula på så ska han nu promeneras i några dagar innan han är återställd :) Duktiga häst som även gick på transporten utan longerlina..
 
Har tagit hem enhjulingen också så nu kan jag äntligen cykla på asfaltsvägar !! Vet ni hur underbart och framför allt LÄTT det är när man har lärt sig på en liten grusväg.. Men gud va alla bilar glor när dem åker förbi, hahah 
Sen så har jag och sambon varit ute och sprungit lite, strax över 6 km dock så gick vi vissa sträckor men spurtade upp för mördar uppförsbackarna och sen var det jogging resten, målet är ju att kunna springa runt hela utan att bli helt slut, men det kommer ska försöka ta mig ut iallafall två ggr i veckan till att börja med och sen gå runt den sträckan i ett högt tempo några extra dagar i veckan :)
 
Ridningen med Jacki rullar på, han verkar tycka det är kul att jag kommer hem så ofta nu, häromdagen så gnäggade han när jag kom till hagen, sötfisen ! 
Pigg och glad är han nu också, nu ska musklerna tillbaka så blir han riktigt fin igen, halsen börjar sakta men säkert komma tillbaka lika så rumpan :) 
 
 
Att gå promenader med ponnyn helt lös utan att vara det minsta orolig för att han ska sticka är underbart <3
 

Min underhållning just nu


Sambon och grannen som klättrar runt med en Internet antenn för att hitta mottagning :)

Glad Tjej !

Ska börja plugga igen, den 6 maj så startar jag min utbildning till något som jag verkligen inte hade tänkt, men detta kommer att bli bra, riktigt bra !


Terränghinder

Någonting som jag har funderat på sedan den dagen jag flyttade hem Jacki är att bygga fälttävlandshinder, skulle vara så sjukt kul ! Hade ju bara räckt att bygga några olika hinder som man skulle kunna flytta omkring så kan man flytta runt dem och på det viset skona underlaget och kunna påverka svårighetsgraden.. 
Det hade nog fått Jacki mer motiverad till hoppningen igen då han verkligen älskar att hoppa utomhus ! 
 
Har ju en snickare till pojkvän samt en grym pappa så att bygga några hinder ska ju inte vara några problem, skulle vara riktigt kul om man kunde få till några riktigt bra hinder, längtar ! 
Har ju flera bra diken att hoppa över så det behöver jag inte gräva iaf :)
 

Dagens pass

Blev ingen intervall träning med Jacki idag, han var inte så motiverad till det så ingen ide att ta slut på honom då, man måste ju ta hänsyn till att det har egna initsiativ och måste oxå få vara med och påverka till viss del.
Istället så klättrae vi lite, galopperade upp för långa och branta backar och red runt i skogen. Han kände också för att göra mig extra glad när vi kunde trava över en hel åker, det har inte hänt på flera år!! Vi galopperade även genom flera meter av knädjupt vatten och han tyckte det var kul, min lilla ponny som annars hatar vatten han brukar i vanliga fall vägra sätta sin fot inärheten :)) Vi hoppade även över nedfallna träd, de låg så pass nära så det bara var två galoppsprång imellan så vi tränade lite kombination och avslutade med att skritta av på åkern, man skulle nog ha kunnat sätt mitt leende på miils avstånd ;)
 
Höll dock på att ramla av två gånger, båda gångerna vart han rädd för änder vilket nog är något han verkligen hatar han blir rädd bara Han ser dem på håll när dem står still xD
Ena gången så stod jag med båda fötterna på samma sida av sadeln på någe vis, hahah fattar inte hur jag kom dit eller hur jag kunde hålla mig kvar tills han stannade, min balans är nog inte så dålig trots allt ;)
 
nää, nu ska jag kika lite livesändningar från värlscupen i Göteborg, hejs ! 

-

Det är riktigt tufft att bara ha en bil när man bor ute på landet, speciellt när vi båda har flera saker inplanerat om dagarna.. Menmen hoppas på två bilar snart igen. 
 
Just nu sitter jag hemma medans Ricky är hos sjukgymnasten sen ska jag kika lite livesändningar från Göteborg Horse Show innan jag kilar hemåt för att rida, är rätt så sugen på att ta ut båda ponnysarna på en sväng men vi får se, Jacki ska iallafall intrvalltränas idag för att förbättra konditionen ytterligare, massa galoppjobb står på schemat nu de närmsta dagarna för hans del.
 
Funderar även på om jag ska åka och kika på hoppträningen som är ikväll, är rätt så sugen :) 
 

Because he can !


- < 3 -

Städat och gjort lite nytta och sen hunnit med stallet, blev en kortare tur ute idag pga den kraftiga blåsten och det hårda passet igår. Jobbade med massa övergångar, halt - galopp, trav - halt - galopp - halt osvosv.. Övergångar gör underverk på min häst definitivt, han blir pigg och lyhörd och kan hålla sig samlad istället för att sticka. Gjorde även skänkelvikningar med olika krav på tvärningen, allt från vanliga skänkelvikningar till så tvära att han flyttade sig rakt insidled utan att röra sig framåt.. 
Han var riktigt taggad idag, ville helst bara springa men lyssnade fint på mina förhållningar ändå för det mesta, ett tag på mitten så travade han i öppna, sluta, skänkelvikning samtidigt typ bara för att han ville framåt fortare, det söta var att han inte låg på bettet utan var fin i munnen även då..
Avslutade med att skritta över åkrarna hem, duktiga ponny skötte sig även där ! 
 
Såna här dagar gör att jag överväger att ha honom kvar, han får mig så glad. Tror nog att storhäst kan vänta för min del, är dock träningarna och tävlingarna jag saknar men kanske kan fixa en häst och bara träna med för tränare istället :) 
 
 

Fullfart i fin vädret

Tiidig morgon idag, gick upp vid sex och åkte till GRK, mötte upp Hannah och sen hjälpte vi Lina med att lasta hästen och dra vidare mot tävling, deras första lokala tillsammans. 0.80m och 0.90m :)
Jämfört med förra gången så skötte sig Spirre bra, lugnare och mer lätthanterlig.. Båda starterna gick bra för dem, dock så fick de några slarv rivningar med sig hem..
 
Efter flera timmar på tävling så åkte jag och hämta syrran och åkte till hästarna och red, en låång uteritt blev det i ett höögt tempo, underbart väder att rida i ! 
Efter att stallet var fixat så fixa jag deklarationen innan jag åkte hemåt, hann bara inanför dörren innan jag skulle iväg igen, Rickys ena sommarbil skulle hämtas hem så for iväg och hämtade hem den och klockan åtta på kvällen så var jag äntligen hemma, 14 timmar utomhus i fulllfart har satt sina spår, ligger i soffan och vilar upp mig, imorrn är det ett hårt ridpass som väntar, eventuellt på båda hästarna :) 
 

Vädret <3

 
 
 
Älskar att det var urskönt väder idag, hatar dock att det är översvämning överallt och paddocken är inget undantag..
Blev en uteritt i det fina vädret och red Jacki på pelhambettet idag som variation och han verkar nästan gilla det bättre än hackamoret så ska börja använda det mera. 
Han var iallafall riktigt fin idag, önskar så sjukt mycket att han ska ha den powern han har i galoppen utomhus inne på en hoppbana, grym han hade varit då.. Han är riktigt exposiv och känslig.. 
Det märks iallafall att det är vår ute, Jacki busade när jag red och Lillen bockade ut igenom stalldörren och sprang runt och hoppade på stallplanen.. Han är så sjuukt charmig ! 
 
Nää, nu vill jag bara ha sommar ! 
 

Barowiak ox


Min fina ponny ♥
Så underbart fin och genomsnäll, saknar tiden då jag tävlade och tränade jämt.
Så musklad och fin han var då, så taggad och pigg, så uppspelt och galen på framridningarna till att gå som en klocka på banan.
Så många gånger jag velat ge upp och sälja honom på en gång, lika många gånger har jag suttit uppe i stallet och gråtit över att jag har den finaste och bästa ponnyn som man kan önska sig ♥ 

Vet du om din häst är fit, fet eller mager, inte ?

Alla har sina sätt att bedömma sin egna häst, men många hästar är egentligen inte tjocka, de har bara stora eller uppsvällda magar vilket kan bero på andra saker som vi kan ta en annan gång. Men det finns en superbra och bearbetad metod som man använder sig av när man bedömmer hullet, man utgår från hästens olika fettdepåer på kroppen (se bild nedan) man känner och klämmer, smeker och jämför. Skalan som jag skrivit upp här nere är den som man utgår ifrån när man bedömmer hästen. Ta dock hänsyn till att siffrorna är en riktlinje, alla hästar är byggda på olika sätt, så stirra er inte blinda.

 

Hullbedömningsskala

Extremt utmärglad 1. - Ryggkotor, revben, svansrot och höftben kraftigt utstickande,skelettstrukturen kring manke, bogblad och hals klart synliga samt inget fettlager.
Mycket mager 2. - Ryggkotor, revben, svansrot och höftben utstickande, skelettstrukturen kring manke, skuldror och hals svagt synliga.
Mager 3. - Revben och ryggrad synliga, svansroten utstickande men individuella ryggkotor är inte synliga, höftknölen rundad men klart synlig, bäckenbenet inte skönjbart, manke, skuldror och hals markerade.
Slank 4. - Lätt åsformad rygg, revbenen svagt skönjbara, lite fett runt svansroten, bäckenbenet inte skönjbart, manke, skuldror och hals inte tunna.
Måttlig 5. - Jämn längs ryggen, revbenen inte synliga men lätta att känna, fettet runt svansroten börjar kännas ”svampigt”, skuldror och hals övergår mjukt till kroppen.
Måttligt fet 6. - Kan ha en liten ränna längs ryggen, svampigt fett över revbenen, mjukt fett runt svansen, börjar tydligt ansätta fett längs manken, bakom skulderbladen och längs halsen.
Fet 7. - Kan ha en ränna längs ryggen, går att känna individuella revben men också fett mellan dem, mjukt fett runt svansroten, fettansättning runt manke, skuldror och längs halsen.
Mycket fet 8. - Ränna längs ryggen, svårt att känna revbenen, väldigt mjukt fett runt svansroten, tjockt fettlager runt manke, skuldror, ”förtjockad” hals, fettansättning på insidan av benen.
Extremt fet 9. - Tydlig ränna längs ryggen, varierande tjockt fettlager över revbenen, ”bulligt” fettlager runt svansrot, manke, skuldror och längs halsen. Insidan av bakbenen kan ”skava”.

 

Här är ställena som ni ska känna på bra markerade 
En bild som visar dem olika graderna av hull, observera att bilderna är tecknade och att en häst som ligger som siffran 5, behöver inte se ut exakt som på bilden, men ni ser ju principen bra iallafall. 

L O V E


!!!!

ingen snäll själ där ute som är villig att ge mig ett jobb ? 
Eller bara ge mig en feet lön bara ändå ?!
 
Är bara så less på att sitta hemma, jag vill göra nånting, göra nånting bra ! 

Ridning med eller utan utrustning ?

Denna ständiga debatt och jag är helt ärligt delad i mina åsikter.

Jag vet att en häst ska ridas i korrekt form för att det ska vara bäst för hästen, slippa onödiga slitage vilket bidrar till en högre ålder av ridbarhet för hästen, men att man ska behöva ha sporrar, spö, skarpa bett för att få hästen att arbeta i en korrekt form är för mig absurt, det är ju knappast sunt för hästen eller hur? 

Att då alla "vanliga" ryttare som inte vågar tänka utanför boxen tänker då något liknande, att den utrustningen behövs för att få hästen mellan skänkel och hand, att vi som rider utan utrustning inte rider på ett sett som skonar hästen, då rider ni ju redan eran häst på helt fel sätt om ni inte kan se detta på rätt sätt.. 

Ridning i korrekt form kan förklaras kort att man rider hästen mellan skänkel och hand, man får hästen att flytta över sin vikt mer på bakbenen eller hur? 
Rider man sin häst löst på rätt sätt så får man samma effekt, man får hästen på bakbenen fast utan detta starka bett i munnen, hästen är ju inte skapt med ett bett i munnen och när man red in unghästen så lärde man hästen att ta stöd på bettet, det är inget naturligt utan någonting som man lärt hästen, man kan på samma sätt lära hästen att ta stöd på ett osynligt bett så att säga.. Allt handlar om kunskap !

Jag har ridit Jacki flertalet gånger helt utan utrustning sånt roade jag mig mest med för flera år sedan.Varför? Hm. Jag vet faktiskt inte. Jag håller inte på med NH och sånt, så det är inte för att jag tycker bett är djurplågeri och så vidare - jag rider ju själv med vanlig utrustning 90 % av alla ridpass typ. MEN jag kan ju rida Jacki utan utrustning. Så varför då ha massa utrustning på honom om det inte behövs ?

Som typ, man har ju inte stryphalsband på hundar som verkligen inte behöver det, man har inte gramantyglar på en häst som går i klockren form, man har inte kedjegrimskaft över nosryggen på hästar som går bakom en snällt som en hund.. Så varför då ha ett bett i munnen på min häst om det inte behövs?
Jag kan rida honom minst lika bra utan :) Så folk som tycker det är "oansvarigt" och "riskabelt" och sånt.. Alltså. Ja, det kan det nog vara. Men inte direkt så jag hoppar upp på någon random häst och rider runt utan träns..? Jag känner min häst, och vet att ifall han vill sticka - så gör han det även med skarpaste bettet i munnen, och han sticker sen bara en bit, sen stannar han upp vare sig jag bromsat eller inte ;) 

Jacki utför även visa övningar mycket bättre utan någon utrustning till och med !
 

Dressyr ridet av en Världscup sjärna, hur ärligt ser det här ut? Detta är djurplågeri i mina ögon !


Detta ser för mig mycket ärligare ut !




En liten tripp till GimoRK

Gick upp tidigt imorse och åkte till stallet, lastade Jacki och åkte mot ridhuset. Första gången jag åkte utan pappa, men det gick hur bra som helst förutom att Jacki hoppat runt i transporten på vägen dit så han lyckades trampa på sig själv och även slå upp knät mot bommen så han fick en lång reva över hela knät, transportens sida var helt repad efter hur han viftat runt :( stackarn var nog nojjig eftersom han inte åkt på länge..
 
Gick väldigt bra att rida, han tyckte nog det var kul att komma iväg för han var pigg och jättekänslig, har han nog aldrig varit i ett ridhus förut. Red väldigt simpelt dels pga de med transporten och för att bara känna igenom ordentligt, checkade av så att allt satt typ som den förvända galoppen, ökingarna, fina jämna halter. Sen utöver de så jobba vi oxå med att ändra graden av samling, varierade mellan lång och låååg form till en lite högre form. Klockrena ponny !! 
 
Efter passet så tog jag av han all sin utrustning och släppte honom lös, snutten travade snabbt iväg några meter och sen slängde sig ner och rullade, ställde sig upp och rullade 3 ggr till ;) 
Det absolut bästa med ett ridhus enligt Jacki, som han älskar att rulla sig. 
 
Efter 3dje rullningen så var han inte så vit längre, min lilla skrutt :)

Igår var det vår, jag såg gräs och blommor..

Nu ser jag bara en massa snö, som att det inte har snöat tillräckligt den här vintern ? 
 
Var iallafall iväg till Jälla med Lina igår, hon skulle på träningstävling med sin nya häst och det var riktigt kul att vara ute på en tävlingsplats igen, hjälpa till och heja på.
Tyckte att det gick riktigt bra för dem och Spirre var fiin, dock lite stissig från marken så kände mig bra liten och klen ;) 
 
Idag så var jag hem och red på förmiddagen och säger det igen, shiiit vilken ponny jag har !
Dressyrade på grusvägen och han var så känslig och fin så jag inte ville sluta. Hoppas att han är så fin imorgon också, ska till ridhuset då nämligen. 
 
Extreemt gammal bild, från 2009.. 4år sen ;)

Gårdagens bravader har satt sina spår

Drinkar, shots, wii spelande, dunkadunka partymusik och dans som galningar kan sumera min kväll igår när det blev fest hos mig, idag mår jag minst sagt dåligt, imorse önskade jag lite halvt att jag vore död men nuu har det äntligen blivit bättre ! 
Tjejen som aldrig mer tänker dricka sprit och definitvt inte shotta (så har jag aldrig sagt förut, nejnej) säger nu hejsvejs..
 
Men snart kommer ett riktigt bra och super intressant inlägg ! Läsvärt !

sjuuk

Vilar upp mig inför ännu en kväll med jobb, första passet själv idag så är lite nervös men får hoppas att det går bra, är så mycket man ska komma ihåg bara vilket känns lite läskigt.

Måste dock åka snart, ska hinna till arbetsförmedlingen innan jobbet oxå, finns inget ställe jag hatar mera !!

svammelsvammel.. hejdå ! !

Fullbokad vecka

Ligger i soffan och försöker piggna till lite innan jag börjar jobba, har så sjukt ont i halsen så helst hade jag ju velat ligga hemma hela kvällen men pengar är ju alltid bra så får kämpa mig igenom kvällen. 
 
Inte nog med det så är hela min vecka inbokad, saker går ihop med varandra veckan ut så den lär gå fort iallafall ! 
Nää, nu ska jag fortsätta att kurera mig och ladda upp inför ett eftermiddags/kvällspass inom det yrket jag sagt så många gånger att jag vägrar jobba inom men nu är jag där, fast bara tillfälligt såklart ! :)

RSS 2.0